Wat is beter: SolarEdge Power-Optimizers of Enphase Micro-omvormers?

Gepubliceerd op 13 maart 2024 om 08:39

Zowel SolarEdge Power-Optimizers als Enphase Micro-omvormers zijn technologieën die worden gebruikt in zonnestroomsystemen om de energieproductie te optimaliseren. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee:

 1. Systeemarchitectuur:

  • SolarEdge: Bij SolarEdge wordt gebruikgemaakt van een gecentraliseerde omvormer in combinatie met Power-Optimizers die op elk zonnepaneel worden geïnstalleerd. De Power-Optimizers optimaliseren de energieproductie van individuele panelen door de stroom en spanning te regelen voordat deze naar de omvormer wordt gestuurd.

  • Enphase: In een Enphase-systeem wordt elke zonnepaneel voorzien van een micro-omvormer die direct aan het paneel is bevestigd. Dit betekent dat elke module zijn eigen omvormer heeft, wat resulteert in een gedecentraliseerd systeem zonder de noodzaak van een centrale omvormer.

 2. Prestatieoptimalisatie:

  • SolarEdge: Power-Optimizers optimaliseren de prestaties van individuele panelen door de MPPT (Maximum Power Point Tracking) op paneelniveau uit te voeren. Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk wordt geoptimaliseerd, wat resulteert in een hogere energieproductie, zelfs onder verschillende omstandigheden zoals schaduw.

  • Enphase: Micro-omvormers voeren ook MPPT uit, maar op het niveau van elk individueel zonnepaneel. Dit zorgt ervoor dat elk paneel zijn maximale vermogen produceert, ongeacht de conditie van andere panelen in het systeem.

 3. Installatiegemak:

  • SolarEdge: Bij een SolarEdge-systeem moeten zowel de Power-Optimizers als de centrale omvormer worden geïnstalleerd. Dit vereist meer bekabeling en montage in vergelijking met Enphase-systemen.

  • Enphase: Micro-omvormers worden direct onder elk zonnepaneel geïnstalleerd, waardoor de installatie eenvoudiger wordt. Er is geen centrale omvormer nodig, waardoor er minder bekabeling nodig is en er geen risico is op prestatieverlies als gevolg van stringmismatch of -schaduw.

 4. Uitbreidingsmogelijkheden:

  • SolarEdge: Met SolarEdge kunnen systemen gemakkelijk worden uitgebreid door simpelweg extra panelen en Power-Optimizers toe te voegen aan het bestaande systeem.

  • Enphase: Enphase biedt vergelijkbare uitbreidingsmogelijkheden, waarbij eenvoudig extra zonnepanelen met micro-omvormers aan het bestaande systeem kunnen worden toegevoegd.

In essentie bieden beide technologieën voordelen voor het optimaliseren van zonnestroomsystemen, maar ze verschillen in hun architectuur en benadering van prestatieoptimalisatie. De keuze tussen SolarEdge en Enphase kan afhangen van factoren zoals prijs(SolarEdge is wat goedkoper), installatiegemak, systeemprestaties en persoonlijke voorkeur van de gebruiker.

 

Onderstaande foto's zijn van groothandel VDH-Solar:

SolarEdge-Power-Optimizer-S440-Sundriven-Amersfoort

'SolarEdge Power-Optimizer'

Enphase-micro-omvormer-Sundriven-Amersfoort-zonnepanelen

'Enphase Micro-omvormer'

Wilt u meer informatie? 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.